Czarnuszka to jedna z tych przypraw, dzięki którym możemy poprawić smak potraw, a przy okazji skutecznie wspierać swe zdrowie. Niepozorne nasiona czarnuszki mają ogromną moc, a dzięki swej wartości odżywczej stają się wartościowym dodatkiem do zdrowej diety. Co warto wiedzieć na ten temat? W jaki sposób ta przyprawa może nas wspierać w walce o zdrowie?

Czarnuszka, często nazywana też czarnym kminkiem, jest źródłem około 100 aktywnych substancji, dzięki którym możemy wspierać swe zdrowie. W jaki sposób? Wiadomo, że nasiona czarnuszki doskonale radzą sobie z bakteriami oraz stanami zapalnymi, wiadomo też, że zdrowa dieta z takim dodatkiem może nas chronić przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Czarnuszka skutecznie wspiera odporność organizmu, przynosi ulgę alergikom i wspiera nas w walce z anemią. Sięganie po nasiona czarnuszki zalecane jest też tym osobom, które chcą skuteczniej walczyć z pasożytami oraz tymi infekcjami, za rozwój których odpowiedzialne są grzyby Candida Albicans. Czarnuszka może nas jednocześnie wspierać przy problemach z nadciśnieniem, jest też rewelacyjnym wsparciem dla tych, którzy chcą zminimalizować ryzyko powstania kamieni nerkowych. Ta niepozorna przyprawa odgrywa też bardzo dużą rolę w profilaktyce cukrzycy oraz tak groźnych i podstępnych chorób, jakimi są choroby nowotworowe. Mniej problemów z wątrobą i nerkami, sprawniej działający układ nerwowy – oto kolejne powody, dla których warto częściej sięgać po tę niepozorną przyprawę.