Cynamon to smaczna i aromatyczna przyprawa, po którą sięgamy bardzo chętnie. Warto jednak pamiętać, iż ten ciekawy dodatek smakowy odgrywa ważną rolę nie tylko w naszej kuchni, ale i w medycynie naturalnej. Co warto wiedzieć o cynamonie i jego wpływie na nasze zdrowie?

O tym, że cynamon to coś więcej, niż zwykła przyprawa, decydują znajdujące się w nim składniki. Ten cenny dodatek do wielu potraw jest rewelacyjnym źródłem wielu soli mineralnych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Żelazo, mangan, wapń – oto wybrane minerały, z powodu których warto w porę włączyć cynamon do swej diety. Przyprawa ta odgrywa też bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, chroni też nasze nerki przed wieloma problemami. Cynamon ceniony jest też przez te osoby, które chcą sobie w prosty sposób ułatwić odchudzanie, gdyż nie brak w nim błonnika oraz tych substancji, które przyspieszają przemianę materii i w naturalny sposób spalają tkankę tłuszczową. Po przyprawę tę warto sięgać też w chwili, gdy głównym problemem ze zdrowiem okazuje się zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu.

Jak wykorzystać ten cenny dar natury w walce o zdrowie? To proste! Dziś przepisy na przysmaki z cynamonem znajdziemy bez problemów, dzięki czemu przygotowanie pysznego ciasta lub aromatycznej kawy z cynamonem przestanie być problemem. Dania z ryżem i jabłkami to kolejna okazja, by sięgnąć po cynamon i w przyjemny sposób zadbać o swe zdrowie.