witamina C

kw. 5, 2022 | Zdrowa dieta

7 produktów spożywczych, które mają więcej witaminy C niż pomarańcze

Owoce cytrusowe przegrywają nawet z pietruszką.

Aby zachować zdrowie, zgodnie z aktualnymi informacjami medycznymi, dorosły mężczyzna powinien przyjmować co najmniej 90 mg witaminy C dziennie. Kobieta powinna przyjmować co najmniej 75 mg. Jeśli pacjentka jest w ciąży, karmi piersią lub pali papierosy, dawka dzienna wzrasta o 35-45 mg.

Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować i magazynować kwasu askorbinowego. Dlatego ważne jest, abyśmy czerpali je z zewnątrz. Na przykład z jedzeniem. Lekarze na ogół uważają ten sposób pozyskiwania witamin za najzdrowszy i najskuteczniejszy.

Pomarańcza, prawdopodobnie najbardziej znane źródło kwasu askorbinowego, zawiera 53 mg tej substancji na każde 100 gramów miąższu. Ale to nie jest rekord.

Oto 7 produktów spożywczych, które mają kilkakrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Nawiasem mówiąc, nie jest to niebezpieczne — organizm nie wchłania nadmiaru kwasu askorbinowego, lecz wydala go z moczem.

Dzika róża

Około 6 świeżych, średniej wielkości owoców zawiera 119 mg witaminy C (lub 426 mg na 100 g). Jest to co najmniej 30% więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.

Owoce dzikiej róży są 8 razy bogatsze w kwas askorbinowy niż pomarańcze.

Jednak aby uzyskać taką ilość pożytecznych substancji, owoce róży należy spożywać na surowo. Witamina C ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła, dlatego zalanie jagód wrzątkiem grozi utratą nawet 30% zawartego w nich kwasu askorbinowego.

Papryka chili

Jeśli lubisz pikantne i zdrowe potrawy, wybierz zieloną paprykę chili. Jeden średniej wielkości strąk ważący około 45 g zawiera 109 mg witaminy C (czyli 242 mg na 100 g). Dla porównania, chili czerwone tej samej wielkości ma 65 mg.

Jeśli wysoka zawartość witaminy C jest dla Ciebie słabym argumentem, by dodać tę niezwykle ostrą przyprawę do sałatek i zup, oto kilka innych. Uważa się, że kapsaicyna, która nadaje chili charakterystyczny ostry smak, pomaga w zmniejszaniu bólu różnego pochodzenia i zwalczaniu stanów zapalnych. Spożywanie chili może również poprawiać metabolizm i spalanie tłuszczu — w niewielkim badaniu stwierdzono ten efekt u osób, które dodawały do jedzenia 10 g (ok. 1 łyżki stołowej) czerwonego chili w proszku.

Słodka żółta papryka

Wystarczy zjeść 100 g słodkiej żółtej papryki (tyle waży średniej wielkości owoc), a otrzymasz około 180 mg witaminy C. To co najmniej dwa razy więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.

Jaśniejsza czerwona papryka zawiera nieco mniej kwasu askorbinowego — 128 mg na 100 g produktu. Jest to jednak również wystarczająca ilość, aby w pełni zaopatrzyć organizm w kwas askorbinowy.

Czarna porzeczka

Jedna filiżanka (100 g) czarnej porzeczki dostarczy 181 mg witaminy C. Porzeczki zawierają również zdrową dawkę antocyjanów, barwników roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Tymianek

W przeliczeniu na gramy tymianek zawiera 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze: do 160 mg w 100 g przyprawy.

Oczywiście jest mało prawdopodobne, że zjesz tymianek w takiej ilości.  Ale nawet jeśli posypiesz sałatkę 1-2 łyżkami posiekanych ziół, otrzymasz do 7 mg kwasu askorbinowego.

Pietruszka

100 g tego pikantnego zioła zawiera ponad 130 mg witaminy C. Posypując obficie natką pietruszki sałatkę lub zupę, uzyskuje się co najmniej 10% dziennej dawki kwasu askorbinowego.

Ponadto pietruszka, podobnie jak inne warzywa liściaste, jest doskonałym źródłem żelaza niehemowego. Ta forma minerału występuje w pokarmach roślinnych i jest słabiej wchłaniana niż forma „zwierzęca” — hemowa. Jednak w obecności witaminy C organizm znacznie lepiej przyswaja żelazo „roślinne”. Spożywanie natki pietruszki może być więc uznane za środek zapobiegający anemii z niedoboru żelaza.

Guawa

Ten egzotyczny owoc o różowym miąższu zawiera od czterech do pięciu razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy inne owoce cytrusowe — około 228 mg na 100 g.

Polecane Artykuły

Polecane

Zdrowe nawyki zapewniające spokojny sen

Choć zawsze mówimy o tym, jak ważne dla zdrowia jest spanie od siedmiu do ośmiu godzin na dobę, w rzeczywistości liczy się jakość snu i ilość czasu, jaką organizm spędza w poszczególnych fazach snu — lekkiej, głębokiej i REM. Spośród tych faz najważniejsza jest druga,...

czytaj dalej